Muscles of Steel
Kettlebell Training

Kettlebell Training

Wat is een Kettlebell?


De kettlebell is een gietijzeren gewicht. Hij heeft veel weg van een kanonskogel met een handvat. Hij komt oorspronkelijk uit Rusland, waar hij girya wordt genoemd. Degenen die ermee trainen worden Girevics genoemd. De kettelbell  is compact, onverwoestbaar en hoewel je het niet zou zeggen als je hem ziet, kun je er je hele lichaam op een snelle en effectieve manier mee trainen. Kettlebell oefeningen vergroten je kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen.


Het gewicht van een kettlebell wordt van oorsprong gemeten in Poods. Dit is een Russische gewichtsaanduiding. Één Pood is 16 kg. Kettlebells zijn verkrijgbaar vanaf 4 kg tot wel 48 kg. Wij beschikken over de gewichten van 4 tot 32kg


De kettlebell werd al generaties lang gebruikt door Russische atleten en soldaten voordat hij in de rest van de wereld bekendheid kreeg. In 1704 verscheen hij voor het eerst in een Russisch woordenboek. Er zijn aanwijzingen dat de Kelten en ook gladiatoren een soortgelijke vorm van training deden met behulp van stenen met handvatten als manier om kracht en uithoudingsvermogen te ontwikkelen.


In 1913 kreeg de kettlebell bekendheid in de rest van de wereld, mede dankzij een artikel in het fitness tijdschrift Hercules. Vooral onder gewichtheffers en ‘sterke mannen’ was hij populair vanwege de functionele kracht die hij ontwikkelt. Tegenwoordig wordt hij over de hele wereld gebruikt en neemt zijn populariteit razend snel toe.


Is dit weer de nieuwste hype? Waarschijnlijk eerder een erkenning van iets dat zich al eeuwen lang bewezen heeft als uitstekend middel om je hele lichaam mee te trainen. Net als iedere andere vorm van fitness, bepaal je zelf hoever je ermee gaat. Kettlebell training is intensief. Door er de nodige tijd en energie in te steken zul je geweldige resultaten bereiken.

Is Kettlebell Training geschikt voor mij?


De kettlebell training is echt voor iedereen!

Zelfs voor mensen die uitbehandeld zijn bij Muscles of Steel die kunnen hieraan deelnemen om hun belastbaarheid omhoog te schroeven! Hiervoor is de REHAB-groep op de dinsdag.

De mensen die gaan revalideren/of de 1ste x mee doen zullen een andere workout krijgen dan de leden die al vaker mee hebben gedaan. Dus daarom is het voor iedereen geschikt!

Er zijn verschillende gewichten ter beschikking dus iedereen kan hierdoor ook op zijn eigen niveau trainen.

De gewichten variëren van 4 tot 32 kg.

Combinatie Kracht & Conditie:

Oefeningen met de kettlebell combineren krachttraining en cardiotraining, iets dat maar weinig sportmethodes doen. Het betekent dat kettlebell training op beide gebieden afzonderlijk iets minder effectief zijn dan pure training op één gebied, maar dat ze als overalltrainingen juist veel sneller voor resultaat zorgen.


Vaak zijn twee korte trainingen per week al voldoende om snelle lichamelijke verbetering te zien. Deze zou super te combineren zijn met de HIIT-Training. Bij veel andere fitnessmethoden duurt dit vaak veel langer. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen, en zowel voor mensen die af willen vallen als voor mensen die sterker willen worden.


Afvallen met Kettlebell Training:

Kettlebell training is enorm effectief wanneer je wilt afvallen. Voor een deel heeft dat te maken met het ‘afterburn-effect’. Omdat je ook je spieren traint, zul je nog een paar uur na de training extra calorieën verbranden. Daarnaast zorgt meer spiermassa er in het algemeen voor dat je in het dagelijks leven meer energie verbruikt. Ook stimuleer je de productie van het zogenaamde groeihormoon door kettlebell trainingen te doen. Dit (verjongings) hormoon vervult diverse functies, maar staat er vooral om bekend dat het je vetverbranding stimuleert.


Krachttraining met de Kettlebell:

Verder is kettlebell training ook een prettig hulpmiddel voor mensen die hun spieren willen trainen(belastbaarder willen worden). Zeker voor beginners die nog niet eerder aan intensieve krachttraining gedaan hebben. Zoals eerder gezegd is de kettlebell niet zo effectief als losse krachtoefeningen, maar daar staat tegenover dat je met deze methode je lichaam veel meer ‘overall’ traint. Je zult dus ook een verbetering van bijvoorbeeld je houding zien. Je ontwikkelt een betere stabiliteit en coördinatie.


Vrouwen (en mannen) krijgen overigens geen ‘bodybuilderslichaam’ van krachttraining met de kettlebell. Alleen een slankere en beter gevormde bouw. Die angst is dus zeker geen reden om deze manier van trainen te laten zitten.