Muscles of Steel
Darmklachten

Darmklachten

Wat zijn darmklachten

Veel mensen hebben last van buikpijn, winderigheid, diarree, verstopping of een afwijkend ontlastingspatroon. Deze symptomen komen voor bij een tiental verschillende darmaandoeningen, maar worden vaak aangeduid als ‘prikkelbare darm syndroom’ (PDS).

Door een EMB test kan bij het merendeel van de mensen met chronische darmklachten worden opgespoord of de oorzaak een ontsteking is, een besmetting met darmparasieten, een glutenintolerantie of een lekkende darm.

De oorzaak van darmklachten

Een ongezond voedingspatroon of een specifieke aandoening is meestal de oorzaak van maag- en darmklachten. Voorbeelden van deze aandoeningen zijn: het prikkelbare darm syndroom, coeliakie, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Darmklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Soms raakt het evenwicht in je buik verstoord. Omdat u iets verkeerds gegeten hebt. Omdat u al weken last hebt van stress. Omdat ergens in uw darmen de balans tussen de slechte en de goede bacteriën verstoord is.

Want je nervus vagus heeft een directe verbinding tussen de hersenen en de maag/darmen.
Je kent het vast wel als je een presentatie moet geven of je hebt een eerste date; dat je dan je darmen gaan opspelen omdat je spanning/stress hebt. Dit heeft direct invloed op je darmen.

Daarom ontstaat een depressie vaak ook vanuit de darmen.

Behandeling van darmklachten

We starten bij darmklachten altijd met een EMB test om te kijken hoe de verhouding is tussen de goede en slechte bacteriën, welke intolleranties heb je, heb je misschien schimmels, parasieten in de darmen? Dan kunnen we hier een specifiek plan voor maken met supplementen en aanpassing in de voeding.